Tijdens de zwangerschap

De begeleiding van een doula begint tijdens de zwangerschap en bestaat uit een aantal gesprekken, het maken van een geboorteplan, het samen bespreken van wensen en mogelijkheden en het beantwoorden van eventuele vragen die je als aanstaande ouders mogelijk hebt over de bevalling.

De manier waarop de begeleiding in deze fase vorm krijgt, beslis je samen met de doula en is dus maatwerk. Behalve persoonlijk contact is er altijd de mogelijkheid om telefonisch of per email met de doula te overleggen als je tussentijds vragen hebt. 

Dus of je er nu met veel plezier naar uitkijkt of misschien zenuwachtig of bang bent, de doula zal je daar ondersteunen waar jij dat het meeste nodig hebt, afgestemd op jouw wensen.
  Tijdens de bevalling

De doula is 24 uur per dag oproepbaar vanaf de 37ste week in de zwangerschap. Ze is vervolgens bij de barende vrouw vanaf het moment dat de weeën beginnen tot na het moment van de geboorte.

Deze continue begeleiding kan voor de barende vrouw en de eventuele partner houvast zijn in een periode waarin hard gewerkt moet worden, maar waarin het tegelijkertijd mooi is om te durven en kunnen vertrouwen op het natuurlijke proces van bevallen.

De doula is voortdurend in je buurt, zoveel als jij dat wilt, om je in dit proces te begeleiden met volle aandacht, steun en geruststelling. Ze moedigt je aan om te vertrouwen op je lichaam, ernaar te luisteren en zo optimaal de kans te benutten om de natuur haar werk te laten doen.
  Na de geboorte

Na de bevalling komt de doula nog een keer bij jou en je kind langs. Meestal wordt dan de bevalling waar wenselijk geëvalueerd, kan een bevallingsverslag aangeboden worden in de vorm van tekst of foto´s, en wordt het contact afgesloten.

Mochten er in deze fase nog vragen zijn over bijvoorbeeld borstvoeding, dan zal de doula die zoveel mogelijk helpen beantwoorden of je doorverwijzen naar de personen of instanties die daarbij kunnen helpen.